På jagt med din Welsh - en frisk apportør med næse for vildt.!

Er der noget smukkere en efterårsdag, når den rød/hvide welsh med et energisk søg, en hurtig drejning får lettet fasanen, som bagefter rammes flot, hvorefter den elegant samles op og apporteres?

Eller en kridhvid vinterdag, når welshens kastanierøde kontrastfarve lyser op, idet den stryger gennem sneen eller for fuld fart frygtløs henover isen for at apportere sæsonens sidste and!

jagttræning 2

Welshen har en fremragende næse og den er særdeles god til at finde anskudt vildt. Jeg har med stor fornøjelse oplevet, at flere af mine hunde i koncentreret søg fandt det anskudte vildt, som andre jagthunde gang på gang var gået forbi.

Flottest så jeg engang Balder(2) tage fod efter anskudt fasan, følge sporet udover en mark og gennem siv, op på en dæmning 250 m væk, for derefter stolt at vende tilbage med den anskudte, stadigvæk levende kok i munden. Hare og ræv har Balder(2) også præsteret at apportere på jagt. Til jagttræningen henter han gladeligt en godt gemt eller slæbt kanin langvejs fra.

Welshen arbejder også gerne i vand, og mine hunde har i hvert fald ikke opdaget, at havvand også er koldt om vinteren.

Welshen er en glimrende jagthund for jægeren, som gerne vil bruge den som sin faste hjælper på egen jagt.

På de store godsjagter er de efterspurgte, fordi de som gode flokhunde har evnen til at samarbejde og jage i flok. Det er en flot oplevelse at se sådan 6 – 7 Red And White’s afsøge terrænet i samarbejde med drevets andre jagthunde og lette fasan efter fasan

Med fornuftigt avlsarbejde er jeg i dag nået frem til at have nogle samarbejdsvillige, aktive, energiske og apportglade jagthunde. Om man vælger at bruge hundens naturlige anlæg til jagt eller til andre lignende aktiviteter betyder ikke noget. Det vigtigste for mig er, at ejerne og hundene sammen får et aktivt og godt ”hundeliv”.

Welshen blev oprindeligt i Wales gennem generationer avlet til at leve og jage i flok. Flokinstinktet passer også godt til en familiehund, hvor familien ønsker, at hunden følger den i tykt og tyndt. Den kontaktglade og samarbejdsvillige welsh passer godt for jægerne, som gerne vil have hunde, der er gode til at følge med, være opmærksomme på føreren og kunne samarbejde med andre hunde.

Jagt 2009

I år oplever jeg desværre, at Balder er ved at være gammel, 10 år, går sine egen veje, lidt døv, dog stadig en rimelig god apportør.

Men glæden over, at have to superafløsere vokser fra jagt til jagt her i efteråret. Nolle er bare så dygtig, og Kimberly godt et år viser alle tegn på at blive en god jagthund.

Begge er gode til at finde vildt, lette at dirigere og gode apportører.

2010116_1607

Sne og kulde afskrækker ikke aktive hunde. Sæsonens sidste jagtdag bød på friske traveture mellem såterne på Lungholm. 5 glade welsh nød oplevelsen.

Maggie, Balder, Kimberly, Nolle og søster Nala var rigtigt dygtige til at finde fasanerne, selvom de havde gravet sig godt ned i sneen.